maandag 21 september 2015

Een kEItoffe klas!



Wat was er het eerst? De kip of het ei?
Wat kun je allemaal doen met een ei?
Zijn eieren wel gezond?
En hoe komt een ei op m’n bord terecht?

Dit komen we deze week te weten.

Vrijdag gingen we al aan de slag met het ei.
We aten een hardgekookt eitje.
Daarna vulden we de schaal met aarde.
We deden er een zaadjes in van tuinkers en zo hopen we dat ons ei-mannetjes haartjes krijgen.

Oh ja, onze ei-mannetjes hebben ook een gezichtjes gekregen.


Weetjes

Enkele fascinerende feiten over het ei, die je misschien verbazen...

• Om een gekookt ei te onderscheiden van een rauw ei, laat je het even ronddraaien. Een hardgekookt ei kan je gemakkelijk draaien, een rauw ei kan je niet mooi doen ronddraaien.

• Een eidooier is een van de weinige voedingsmiddelen die rijk is aan vitamine D.

• Laat je een eitje op de grond vallen, strooi er dan veel zout over om het makkelijk op te ruimen.

• De kleur van de eierdooier wordt bepaald door het voeder dat de kip heeft gegeten.

• Eieren worden sneller oud op 1 dag bij kamertemperatuur dan op 1 week in de koelkast.

• Een gemiddeld ei bevat maar 90 kcal.

• Een gemiddelde legkip produceert 300 tot 325 eieren per jaar.

• De productie van één ei duurt 24 tot 26 uur.

• Naarmate een legkip ouder wordt, produceert ze grotere eieren.

• Het wereldrecord snelste omeletten maken bedraagt 427 omeletten van 2 eitjes in 30 minuten.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten