vrijdag 8 april 2016

Week van de gezonde voeding!

Lekker eten is een van de leuke dingen in het leven. Daar word je blij van!
Goed eten betekent: genoeg  lekkere en gezonde dingen eten.
Het liefst samen met mensen van wie je houdt.
Want goed eten houdt ons fit en gezond.

We zochten een aantal gerechtjes uit en ging zelf om onze boodschappen.
De taken werden verdeeld en iedereen had zijn eigen boodschappenlijstje.
Uiteraard gingen we te voet naar de supermarkt en hadden we een boodschappentas mee.

Te voet naar de supermarkt!




Onze boodschappentas gevuld!


We planden 2 kooksessies. De eerste kooksessie maakten we 3 koude gerechtjes.

Hamrolletjes met kruidenkaas

- Smeer een sneetje ham in met kruidenkaas.
- Rol dat sneetje op en snijd het in schijfjes.
- Prik ze op een tandenstoker.
- Leg ze mooi op een bord.


Tomaten-bootjes

- Snijd kerstomaatjes in de lengte in tweeën.
- Haal de pitjes eruit.
- Vul de tomaatjes met verse kaas.
- Snijd daarna lange slierten van een komkommer.
 - Maak die met een tandenstoker vast in de tomaatjes om een zeil te vormen.












We maakten overheerlijke fruitbrochetten. We maakten er voldoende zodat iedereen op school kon meegenieten.






In klas kweekten we ook onze eigen witloof. Natuurlijk gingen we daar ook mee aan de slag.

We maakten een witloofsalade en witloofsoep.






Witloofsoep
- Maak de groenten schoon. Snipper de ui. Snipper het witloof.

- Fruit de ui en witloof in een klontje boter. Doe er de bouillon, kruidnagel en laurier bij. Laat 25 minuten zachtjes koken.
-Verwijder de kruiden en mix de soep fijn. Doe ze eventueel nog door een zeef. Breng op smaak met peper en zout.

Witloofsalade
- Snijd de witloof, kaas, groene appels in kleine stukjes.
- Doe alles in een grote kom.
- Voeg de rozijnen en walnoten toe.
- Meng er indien gewenst wat mayonaise door.


















Ons laatste gerechtje is een koude erwtensoep.

Erwtensoep
  • Stoof het fijngesneden uitje aan in een olijfolie
  • Wanneer de ui glazig is voeg je ongeveer de helft van de erwtjes en enkele blaadjes munt toe
  • Schenk de bouillon bij de groenten
  • Breng op een zacht vuurtje aan de kook.
  • Als de soep kookt doe je er de rest van de erwten bij, hou er enkele apart als garnering
  • Laat 5 minuten zachten sudderen
  • Voeg er kruidenkaas aan toe.
  • Mix de soep glad met een staafmixer
  • Nu goed proeven! Beetje peper, beetje extra zout en eventueel nog enkele blaadjes munt

  • .
    Dit hoort er natuurlijk ook bij.

    

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten