donderdag 25 februari 2016

Bezoek aan de verbrandingsoven in Oostende

“IVOO verwerkt 70 000 ton afval per jaar”Donderdagmiddag 25 februari 2016 brachten we een bezoekje aan de verbrandingsoven in Oostende. Het was een leerrijke en geurrijke ervaring.

Wat betekent IVOO?

IVOO betekent Intercommunale voor Vuilverwijdering- en verwerking  van Oostende en Ommeland. Dit wil eigenlijk zeggen dat verschillende steden en gemeenten samenwerken. Ze verwerken er het afval van Oostende, Bredene, Gistel, Ichtegem, Middelkerke en Oudenburg.Welk afval komt hier terecht?

We verwerken alleen maar restafval. Dat wil zeggen het afval dat je in de gewone vuilzak gooit.
De verbrandingsoven verwerkt zo'n 70 000 ton afval per jaar. De verbrandingsoven werkt dag en nacht. De oven ligt 1 week in de lente en 1 week in de herfst stil voor onderhoud.

Hoe werkt de verbrandingsoven?
 

Het afval wordt verzameld in 1 grote ruimte.
Soms begint het afval vanzelf te branden dan komt dit waterkanon in werking om te blussen.


Daarna neemt een kraan het afval op en gaat het naar de oven. De kraan verplaatst ook vaak het afval zodat alle afval door elkaar gaat.

De temperatuur in de oven is gemiddeld 1000°C. De temperatuur moet de hele tijd ongeveer gelijk blijven. Als de temperatuur te laag is dooft het vuur, als de temperatuut te hoog is komen er barsten en scheuren in de oven.


Een camera houdt de oven nauwlettend in de gaten. De camera wordt afgekoeld door koud water errond.

Hier steken ze de oven aan.De warmte die ontstaat wordt omgezet in elektriciteit. Die elektriciteit wordt  verkocht aan energieleveranciers. Met de elektriciteit die op die manier wordt verkregen zouden de heel Bredene kunnen voorzien van elektriciteit.

De rook die uit de schoorstenen komt wordt gezuiverd. De rook uit de schoorsteen is dus veilig.
Ook de as die overblijft na de verbranding wordt gesorteerd. Met een grote magneet wordt alle ijzer er uitgehaald. Het overgebleven ijzer wordt dan opgehaald en opnieuw gesmolten om opnieuw te gebruiken.

Hier wordt elektriciteit opgewekt van de warmte die verkregen wordt door het verbranden.Uit het as wordt alle ijzer gesorteerd die niet verbrand is.


Uit het as die overblijft halen ze het ijzer.

Het overgebleven as.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten